Fietsroute Staatsbosbeheer

Van de Nederlandse Waddeneilanden is Texel het grootste en meest veelzijdige. Vrijwel alle landschappen van ons land zijn op dit eiland terug te vinden.

Fietsroute_Texel_staatsbosbeheer
Fietsroute_Texel_staatsbosbeheer

Texel heeft polders en duinen, wadden en de Noordzee, heide en strand. En niet te vergeten: bossen natuurlijk. Bossen die niet alleen heerlijk zijn om doorheen te fietsen, maar die ook nog eens bijdragen aan het opwekken van duurzame energie. Klik hier voor de prachtige fietsroute van ongeveer 28 kilometer.

Fietsroute

Start: Bezoekerscentrum Nationaal Park Duinen
van Texel/Ecomare
Ruyslaan 92, 1796 AZ De Koog

Onderstaand een resumé van de highlights

De Dennen

Het grootste deel van het Texelse bos is aangeplant in de eerste veertig jaar van de vorige eeuw. Het was een eenvormig bos: grote oppervlakten aangeplante naaldbomen van dezelfde soort en leeftijd. De omstandigheden op Texel met veel (zee)wind en een arme bodem zijn extreem.

Waalenburgerdijkje

Een groot deel van deze dijk is in het verleden vergraven om de grond elders te gebruiken. Later is het ontbrekende deel van de dijk weer zichtbaar gemaakt door een boomsingel aan te planten. Het was de zeedijk voor de polders in het Kogerveld en het Burgernieuwland. Door de bedijking van de kwelder van Waal en Burg werd het een binnendijk. Langs de dijk zijn verschillende welen of walen te zien, plassen die ontstonden bij een dijkdoorbraak. De nieuwe stukken dijk werden daarna om de plassen heen gelegd, waardoor hij steeds meer begon te slingeren.

Korverskooi

Regelmatig worden er bomen tussenuit gezaagd zodat de overblijvende bomen vrijuit kunnen opgroeien, sterk worden en zo de grootst mogelijke weerstand tegen de zoute zeewind houden. Want zout trekt water uit de naalden waardoor de takken kunnen afsterven. Het hout van de bomen die gekapt worden om ruimte te maken voor andere, wordt voor een groot deel afgevoerd als biomassa.

Biomassa

Biomassa is de verzamelnaam voor alles wat groeit en bloeit, dus bijvoorbeeld hout, gras, riet of tuinafval. Bomen en planten groeien onder invloed van zonlicht, zonlicht dat tegelijkertijd koolstof (C) in de stengels, bladeren, bloemen en takken vastlegt.

Die materialen zijn dus bij uitstek geschikt om koolstof te leveren dat bij verbranding energie oplevert. Het hout van gekapte bomen wordt versnipperd en in kleine brokjes aangeleverd aan een bio-energiecentrale waar het wordt omgezet in groene stroom en groene warmte. Jaarlijks levert Staatsbosbeheer zo’n 30.000 ton biomassa aan Essent.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.