Fietsroute Texel Zuid

Ben je een fervente fietser en je houdt van de natuur? Dan is deze gratis fietsroute aan de zuidkant van Texel misschien wat voor jou. Als je van de boot komt, kun je gelijk een fiets huren bij Fietsverhuur Texel.

De Petten Den Hoorn

De Petten Den Hoorn

Deze fietsroute is ongeveer 25 km lang en voert langs de vele pittoreske dorpen Texel rijk is, zoals Den Burg en Den Hoorn. Het is een boeiende en gevarieerde tocht door de landschappen van zuidelijk Texel. Hier kun je de fietsroute downloaden die vanaf de veerhaven ’t Horntje start.

Beziens- en wetenswaardigheden

De veerhaven ’t Horntje werd aangelegd in 1961 om tussen Den helder en Texel een snellere verbinding mogelijk te maken.

De ‘fuik’ en de beweegbare brug werden in 1986 aangepast ten behoeve van het eerste dubbeldeks veerschip.

NIOZ

In het gebouwencomplex in ’t Horntje is het NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) gevestigd.

De Schans

Bij het op Deltahoogte brengen van de dijk werd een bocht in de dijk afgesneden en ontstond een poldertje bekend onder de naam ‘Ceres’, gelegen nabij de restanten van een fortificatie uit de Napoleontische tijd (De Schans).

Schapenboeten

Eén van de weinige schapenboeten waarvan de voorgevel niet naar het oosten gekeerd is; na de restauratie is deze boet als waardevol element in dit landschap behouden.

De schapenboeten zijn niet gebouwd als winterhuisvesting voor de schapen, maar voor de opslag van het voer (hooi).

Het Texelse schaap is winterhard en blijft zomer en winter buiten.Vroeger lagen de weiden dikwijls ver van de boerderij verwijderd, waardoor de boer genoodzaakt zou zijn dagelijks hooi en ander voer naar deze percelen te brengen.

De overheersende windrichting op Texel is tussen zuidwest en noordwest; door de afgesneden voorgevel kon het hooi in de luwte naar binnen gebracht worden.

Kerkje Den Hoorn

Den Hoorn

Den Hoorn

Den HoornHet karakteristieke kerkje dateert voor een belangrijk deel uit de 15e eeuw en siert na een grondige restauratie het dorp Den Hoorn en doet tevens dienst als baken voor zeevarenden.

Op de toren zijn sterke lampen geplaatst, die aan en uitflitsen en hiermee de juiste vaarroute aangeven voor het binnenvaren van de haven van Den Helder.Voor meer prachtige fietsroutes verwijzen we je naar: www.fietsenopdewadden.nl.

Kaart van Fietsroute

Kaart Fietsroute Texel Zuid

Kaart Fietsroute Texel Zuid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.