Gratis Fietsroute Texel

Gratis Fietsroute Texel

Gratis Fietsroute Texel is ongeveer 35 km lang. De prachtige en unieke fietsroute op Texel voert u langs diverse ontelbare vogelgebieden waar je tijdens het fietsen vogels kan zien zoals de grutto. Drink onderweg tijdens de gratis fietsroute Texel een lekker kopje koffie in één van de leuke en pittoresque Texelse dorpjes.

gratis fietsroute Texel

Gratis Fietsroute Texel

Onderstaand geven wij een beschrijving van de gratis fietsroute Texel die Natuurmonumenten heeft uitgezet. U kunt de pdf uiteraard ook hier downloaden door op deze link te klikken. De nummers in de tekst corresponderen met de nummers op de kaart. Veel fietsplezier!

Gratis Fietsroute Texel

Texel ontdek je het beste op de fiets. Zeker met de gratis fietsroute Texel die wij u aanbieden. Een goede reden om Texel te bezoeken is het uitgestrekte Noordzeestrand en de gevarieerde natuurrijke duinen. Daarnaast is de waddenkant van het eiland zeker zo interessant om langs te fietsen. Hier kun je tijdens deze fietsroute verschillende soorten vogels zien zoals de grutto en de tureluur.

Duizenden vogels

Op de Waddenzee en de binnendijks gelegen graslanden en meertjes zijn het hele jaar door duizenden vogels te vinden: wadvogels, weidevogels en nog veel meer. In totaal komen er meer dan honderd broedvogelsoorten voor. Deze vogels en gebieden kunt u allemaal aanschouwen tijdens de gratis fietsroute Texel.

Met de gratis fietsroute Texel kun je een groot deel van de vogelreservaten overzien. Let daarbij ook op de weelderige plantengroei in de drassige, vaak zilte graslanden. Om de vogels rust te gunnen, is de gratis fietsroute Texel op een gepaste afstand van de dieren. Neem daarom een verrekijker mee tijdens gratis fietsroute Texel.

Daarnaast voert de fietsroute over het oude boerenland van Texel, met veel historie, idyllische weggetjes, een graafbijenreservaat, lammetjes en narcissen in het voorjaar en een heuse berg.

Fietsroute Texel (35 km)

Vanaf het VVV-kantoor in Den Burg begint de gratis fietsroute Texel  en neem je de Emmalaan naar links (richting centrum). Deze ringweg volgen tot de rotonde. Hier rechts aanhouden richting Oudeschild. Raadpleeg verder het kaartje om de gratis fietsroute Texel te volgen.

Wat kun je allemaal zien tijdens de gratis fietsroute Texel?

1. IJstijdberg met tuinwallen

De Schansweg voert je dwars door het landschapsreservaat rond de Hoge Berg. Deze tot vijftien meter hoge glooiing is geen zandduin, maar een stuwwal van keileem uit de IJstijd die gratis fietsroute Texel.

Loop of fiets gerust over enkele van de zijweggetjes en neem de tijd om dit opmerkelijke landbouwgebied in je op te nemen. Uniek zijn vooral de vaak fraai begroeide ’tuunwoallen’.

Dit zijn ongeveer één meter hoge muurtjes van op elkaar gestapelde graszoden, waarmee de boeren vanaf de zeventiende eeuw hun weilanden afgrensden.

2. De Waddel

De gratis fietsroute Texel voert je ook langs de grijs gepleisterde stolpboerderij De Waddel is een uit 1625 stammende schapenboerderij. Vanaf 1991 is deze karakteristieke boerderij de Waddel volledig gerestaureerd.

3. Fort de Schans

Ook het fort De Schans is in de oude staat hersteld. Van buiten zie je van dit machtige verdedigingswerk niet veel meer dan de gracht, de aarden wallen en een keermuur.

Met een excursie kun je de kruitkamer en de poterne (een gang in de wal) bezichtigen. Het fort is vanaf 1572 aangelegd, op verzoek van Willem van Oranje die de Rede van Texel wilde beschermen. Dit s tukje historie krijg je ook mee tijdens deze  gratis fietsroute Texel .

Ook later, in de gouden eeuw, was Texel een zeer belangrijk punt voor de scheepsvaart. Voor de kust lagen in de Rede vaak honderden koopvaardijschepen van de VOC te wachten tot de wind gunstig was om uit te varen.

4. De Wezenputten

Uit deze putten werd het water geput voor schepen. Het water was bijzonder geschikt voor verre reizen omdat het ijzer bevatte. De opbrengst van de waterverkoop kwam ten goede aan het weeshuis in Den Burg. De gratis fietsroute Texel voert u langs alle mooie plekken.

5. De Zandkuil

De Zandkuil is in 1742 ontstaan toen de inwoners op de Hoge Berg zand afgroeven om de weg naar De Schans te repareren. Nu is deze kuil een belangrijk insectenreservaat. De beschutte, op het zuiden gelegen zandwanden zijn uitgelezen plekken voor graafwespen en graafbijen om hun nestholtes in te graven.

6. Doolhof

In 1999 is hier een natuurontwikkelingsproject uitgevoerd om de bijzondere insecten meer nestelgelegenheid te bieden. De Zandkuil is uitsluitend in excursieverband te bezoeken. Naast de kuil ligt het Doolhof: een voormalig lusthof.

Na het Doolhof moet je terug naar de Schilderweg (zie kaart). Daar kun je de gratis fietsroute Texel vervolgen via de Middellandseweg of gelijk terugkeren naar Den Burg (zie routeverkorting)

Vogels kijken

Je komt langs vier natte natuurgebieden: Troelje (7), de Snippen (8), Ottersaat (9) en Dijkmanshuizen (10). Vanaf de weg zijn de vele vogels die in of bij het water rondscharrelen goed te zien.

In het voorjaar broedt hier een groot aantal weidevogels, waaronder grutto en tureluur. Daarnaast zijn er talloze wadvogels die zich vooral tijdens hoogwater in de binnendijkse natuurgebieden ophouden. Ook de plantengroei van de drassige en zilte graslanden is bijzonder interessant. Gratis fietsroute Texel.

11. De Zandkes

Dit zijn enkele watertjes tussen de oude zeedijk, waarop je nu staat, en de nieuwe zeedijk, die in 1977 verder landinwaarts is aangelegd. Een plasje is ontstaan doordat klei werd afgegraven.

Het plasje Eekeweel is ontstaan bij een dijkdoorbraak in 1595. In het voorjaar heb je een goede kans om hier bergeenden, grutto’s en kluten te zien. Iets verderop bij het binnendijks gelegen plasje Minkewaal (12) ligt een betonnen wand met allemaal gaatjes.

Gratis Fietsroute Texel

Deze is speciaal aangelegd om oeverzwaluwen broedgelegenheid te geven. Je kunt het fietspad alsmaar volgen tot het informatiebord bij de Schorren (15). Daarbij kun je aan de wadkant rijden of aan de binnenzijde, waar je beter zicht hebt op de plassen met vogels.

13. Waagejot

Vanaf de dijk heb je goed zicht op de verschillende natuurgebieden. Waagejot  was tot de aanleg van de nieuwe dijk een gewoon stuk wad. Nu is het een prachtige brakke plas, waarin speciale vogeleilandjes zijn aangebracht.

In mei en juni kun je de jonge kluten en visdiefjes van dichtbij volgen. Drijvers Vogelweide de Bol (14) is een zeer rijk vogelgebied. In het winterhalfjaar zijn doorgaans grote groepen vogels te zien, zoals smienten en rotganzen.

15. De schorren

De Schorren heeft grote betekenis als voedsel- en broedgebied voor vele vogels. In dit ruige getijdengebied broeden onder meer noordse stern, eidereend en lepelaar. Tijdens de gratis fietsroute Texel kunt u genieten van alle vogels.

Om de vogels rust te gunnen kun je De Schorren uitsluitend van grote afstand aanschouwen. Neem dus je verrekijker mee! Ook kun je dit vogelgebied tijdens een excursie verkennen.

Gratis Fietsroute Texel

Na De Schorren kun je de dijk weer terug volgen, aan de binnen- of buitenzijde, tot aan het gemaal Krassekeet. Vandaar kun je via de dorpjes Oost en Oosterend terugfietsen naar Den Burg.

Hoe is de gratis fietsroute Texel te bereiken?

Met het openbaar vervoer

Je kunt vanaf het NS-station Den Helder met de bus naar de veerhaven reizen (ca. 3 km). De veerboten van de TESO varen elk uur naar Texel (vanaf ca. 6.30 uur ’s ochtends).

Bij de veerhaven ’t Horntje kun je fietsen huren of de bus naar Den Burg nemen. De VVV in Den Burg ligt op 5 km afstand van de haven en is duidelijk aangegeven.

Met eigen vervoer

Je rijdt naar de veerhaven in Den Helder. Vandaar vaart er elk uur een veerboot naar Texel (vanaf ca. 6.30 uur ’s ochtends), reserveren is niet mogelijk. Op diverse plekken op het eiland zijn fietsen te huur om de gratis fietsroute Texel te volgen en te genieten van de natuur.

Voor meer informatie over de prachtige natuurgebieden en andere fiets- en wandelroutes van Natuurmonumenten, ga naar http://www.natuurmonumenten.nl

Gratis Fietsroute Texel

Voor meer prachtige fietsroutes: kijk elders op onze website http://www.vakantie-op-texel.com/gratis-fietsroutes

U kunt natuurlijk ook op de website van Natuurmonumenten of http://fietsenblog.blogspot.nl/2011/02/fietsroute-texel.html kijken voor mooie fietsroutes. Op Bol.com kunt u ook prachtige informatie en fietsroutes vinden.

Als u van wandelen houdt, kunt u ook een fantastische wandelroute maken: http://www.vakantie-op-texel.com/algemeen/gratis-fonteinsnol-wandelroute-en-texel-tips

Gratis Fietsroute Texel

2 reacties op Gratis Fietsroute Texel

  1. C.Roeleveld schreef:

    graag zou ik de fietsroutes ontvangen,we willen Texel gaan verkennen op de E-Bike.
    met vr groeten en dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.