Gratis Wandelroute De Bollekamer en De Geul

Wandelroute Bollekamer en de Geul Texel: waar wind en getij nog duinen vormen! Hier zijn de duinen van het Nationaal Park Duinen van Texel vastgelegd aan de keileem van Texel.  Download hier de pdf met informatie over De Geul en de Bollekamer.

De Geul en Bollekamer wandelroute

De Geul en Bollekamer wandelroute

De Geul is een lange vallei tussen twee duinenrijen aan de zuidwestkant van de Mokbaai. Het gebied ontstond toen de zandplaat Onrust in het begin van de 20e eeuw vastgroeide aan Texel. In de Geul ligt een meertje, met een uitkijkpunt aan de kant van de Mokbaai. Van daar af kun je de lepelaarkolonie zien. In het rietland om het meer leven veel vogels, onder andere waterrallen, dodaarsjes en bruine kiekendieven. Aan de westkant van de Geul is een grote meeuwenkolonie.

Duinen Texel foto van Nicole van As

Duinen Texel foto van Nicole van As

Volgens Ecomare.nl is de Geulvallei ooit een strandvlakte geweest, die door een nieuwe duinenrij van het strand is afgesnoerd. In de buurt liggen nog meer van zulke valleien, die ouder zijn: het Pompevlak, het Grote Vlak en de Schettersweid met het Noordvlak.

De Horsmeertjes, de Kelderhuispolder en de Kreeftepolder zijn valleien die later ontstaan zijn. Daar hebben mensen kunstmatige duinen gemaakt.

Op de plaats waar nu de Razende Bol ligt, lag in de achttiende en negentiende eeuw een andere zandbank, Onrust. Hij verplaatste zich in de richting van Texel en groeide in 1910 vast aan het eiland. De Hors werd in één klap een stuk groter. Door de aanvoer van veel zand vormde zich op de strandvlakte een boogvormige duinenrij. Deze snoerde de Geulvallei af. Rond 1920 werd deze vallei door een kunstmatige duinenrij langs de westzijde van de zee afgesloten, en in 1927 ook aan de kant van de Mokbaai.

Op de strand van De Hors brengen wind en getij nog steeds nieuw zand bij elkaar en groeien de duinen verder. De middeleeuwse duinen van de Bollekamer stoven op het keileem aan.

Natte duinvalleien, de heide van de mientgronden, duinmeren en de vogelrijke mini-Waddenzee in de Mokbaai maken dit een fantastisch wandelgebied.

Bron: http://www.npduinenvantexel.nl/

 

3 reacties op Gratis Wandelroute De Bollekamer en De Geul

  1. Lizzy Beenhakker schreef:

    De link van deze wandelroute is niet openbaar, ik moet inloggen om deze te kunnen downloaden. Klopt dit en zo ja, hoe kom ik aan deze wandelroute?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.