Batterij Den Hoorn

Batterij Den Hoorn: op de top van het Loodsmanduin in het zuiden van de Westerduinen is in 1938-1939 dit onderdeel van het Nederlands verdedigingswerk aangelegd en was bijna identiek aan de batterij ten oosten van Fort Kijkduin in Den Helder.

Duinen Texel

Duinen Texel

Samen met de onderdelen in de Bollekamer en Loodsmansduinen vormde dit complex een onderdeel van de Stelling van Den Helder. Deze dienden ter verdediging van de haven van Den Helder.

Iets verderop in de duinen in het maffenvlak werden enkele geschutsbunkers opgesteld die vanuit deze commandopost werd geleid. Batterij Den Hoorn geldt als één der laatste voorbeelden van Nederlandse vestingbouw. Wat nu nog rest van deze bunker werd daarom aangewezen als een “Provinciaal Monument”.

De iets lager gelegen tegen de glooiing van het Loodsmanduin gelegen bunker werd in 1942 door de Duitse bezetter gebouwd en voorzien van luchtafweergeschut.

Eén van de ruimten van deze bunker is ingericht als overwinterplaats voor vleermuizen. Door de ondergrondse ligging heerst er in de bunker het gehele jaar door een gelijkmatige temperatuur met een vrij hoog luchtvochtigheidsgehalte, wat een ideale verblijfplaats voor vleermuizen maakt.