Batterij Den Hoorn

Batterij Den Hoorn: prachtige uitvalsbasis om door de duinen te wandelen. Op de top van het Loodsmanduin in het zuiden van de Westerduinen is in 1938-1939 dit onderdeel van het Nederlands verdedigingswerk aangelegd en was bijna identiek aan de batterij ten oosten van Fort Kijkduin in Den Helder.

Duinen Texel

Duinen Texel

 

Batterij Den Hoorn: op de top van het Loodsmanduin in het zuiden van de Westerduinen is in 1938-1939 dit onderdeel van het Nederlands verdedigingswerk aangelegd en was bijna identiek aan de batterij ten oosten van Fort Kijkduin in Den Helder. 

Duinen Texel

Samen met de onderdelen in de Bollekamer en Loodsmansduinen vormde dit complex een onderdeel van de Stelling van Den Helder. Deze dienden ter verdediging van de haven van Den Helder.

Iets verderop in de duinen in het maffenvlak werden enkele geschutsbunkers opgesteld die vanuit deze commandopost werd geleid. Batterij Den Hoorn geldt als één der laatste voorbeelden van Nederlandse vestingbouw. Wat nu nog rest van deze bunker werd daarom aangewezen als een “Provinciaal Monument”.

De iets lager gelegen tegen de glooiing van het Loodsmanduin gelegen bunker werd in 1942 door de Duitse bezetter gebouwd en voorzien van luchtafweergeschut.

Eén van de ruimten van deze bunker is ingericht als overwinterplaats voor vleermuizen. Door de ondergrondse ligging heerst er in de bunker het gehele jaar door een gelijkmatige temperatuur met een vrij hoog luchtvochtigheidsgehalte, wat een ideale verblijfplaats voor vleermuizen maakt.

Over Den Hoorn

Onderstaande prachtige Youtube-video is gemaakt door Texelvakantietv.nl Bekijk meer video’s over Texel op http://www.texelvakantietv.nl

Het kerkje van Den Hoorn is ongetwijfeld het meest gefotograafde object van Texel. Vooral ’s avonds is het fraai uitgelichte kerkje met zijn witte torentje een echte blikvanger. Den Hoorn heeft van oudsher een sterke band met de zee. Vroeger woonden hier de walvisvaarders en loodsen. Zij gingen aan boord van de schepen om die veilig langs de gevaarlijke kust van Texel naar de haven te leiden. Veel historische panden in het dorp zijn voorzien van informatiebordje over de geschiedenis van het betreffende huis. In het dorp zijn verschillende galeries gevestigd. Ook wordt jaarlijks een kunstroute om en door het dorp georganiseerd.

Volg ons en blijf op hoogte van nieuwe video’s over Texel.
Facebook: http://www.facebook.com/texelvakantietv
Twitter: http://twitter.com/Texelvakantietv

Den Hoorn is de perfecte uitvalsbasis voor wandelaars. Door de duinen, de natuurgebieden, over het strand, door het ‘wandelend duinlandschap’ van De Hors, om de Horsmeertjes, in het bos, midden door het prachtige boerenland. Je kunt echt alle kanten op, ook voor even ‘een rondje’ zoals de Hoornders het noemen, als start van je dag of ’s avonds bij een mooie zonsondergang. Vanaf de camping een rondje langs het dorp of vanuit het dorp een rondje langs de camping.

Kaart Texel

Kaart Texel

Wandelroute Bollekamer en de Geul Texel: waar wind en getij nog duinen vormen! Hier zijn de duinen van het Nationaal Park Duinen van Texel vastgelegd aan de keileem van Texel.  Download hier de pdf met informatie over De Geul en de Bollekamer.

De Geul en Bollekamer wandelroute

Op de strand van De Hors brengen wind en getij nog steeds nieuw zand bij elkaar en groeien de duinen verder. De middeleeuwse duinen van de Bollekamer stoven op het keileem aan.

Natte duinvalleien, de heide van de mientgronden, duinmeren en de vogelrijke mini-Waddenzee in de Mokbaai maken dit een fantastisch wandelgebied.

Bron: http://www.npduinenvantexel.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.