Fonteinsnol

Fonteinsnol: mensen die voor de eerste keer op Texel komen, lachen vaak even als ze langs het bordje rijden, vaak denken mensen niet aan een nol… Maar hoe zit het nu echt met die Fonteinsnol waarom heet ie zo? Hier komt een korte uitleg:

Betekenis Fonteinsnol
Fonteinsnol is een hoge duin (= nol) en aan een waterbron (= fontein) die ontsprong op de noordoostelijke helling van de Fonteinsnol. Het bronwater werd gebruikt om het gebied rond den Hoorn (de mient) nat te houden, via talloze snelstromende beekjes of duinrellen.
In 1895 werd het Tesselse bos aangelegd en werd deze plek vergraven. Helaas ging de bron door opdroging verloren toen de Moksloot werd gegraven.

De uitkijktoren die nu op het duin staat, ligt vlakbij de plek waar vroeger de bron was.

Toren Fonteinsnol

Toren Fonteinsnol

Vannuit de uitkijktoren heeft U een schitterend uitzicht over het grote dennenbos (de Dennen) en het duingebied.

Gratis Fonteinsnol-wandelroute

Wij bieden u de zelf uiteengezette unieke Fonteinsnol-wandelroute aan. Deze wandelroute begint achter de uitkijktoren (dus loop rechtdoor (180 graden) als je Fonteinsnol nadert via de trap). Deze wandelroute door de natuur duurt ongeveer 1 uur…het kan letterlijk en figuurlijk uitlopen afhankelijk als je met kinderen bent.. Klik hier voor de gratis wandelroute door dit prachtige natuurgebied: http://www.vakantie-op-texel.com/algemeen/gratis-fonteinsnol-wandelroute-en-texel-tips

http://www.nlweerbericht.com/Provincie-Noord-Holland/Fonteinsnol/2755864

Texel Tips

Wilt u iedere week Texel Tips ontvangen? Schrijf u dan snel in via bovenstaande velden en ontvang de gratis Fonteinsnol-wandelroute en Texel Tips.

Vond u dit leuk? Via onze nieuwsbrief sturen wij een zelfgemaakte wandelroute langs de fonteinsnol en door het gebied rondom de nol, leuk voor volwassenen en zeker ook voor de kinderen want we hebben er een paar leuke opdrachten bij gedaan. Schrijf u in voor de nieuwsbrief (linksboven op de website) en u ontvangt deze leuke wandelroute (met of zonder foto’s) snel!

7 reacties op Fonteinsnol

 1. C.Zaal schreef:

  Uitgebreid gezocht naar de fontieinsnol en de uitkijk toren maar…… De uitkijk lijkt verdwenen en vrijwel alle aanwijzingen naar de fontieinsnol….. Weg! Is de toren gesloopt?

  • Anoniem schreef:

   De toren ook gezocht en gevonden. De bewijzering is idd niet geweldig.
   Hij staat in het bos op de hoek van de Rozendijk en de Westerslag. Schuin tegenover Hotel Bos en Duin. Rijd u over de Rozendijk dan staat het bord na de afslag van de Westerslag aan de rechterkant. Mooi uitzicht.

 2. K. Tomassen schreef:

  Gisteren weer een dagje Texel gedaan. Texelroute gereden, en dan zou je langs de Fonteinsnol moeten komen. Ik ken deze plek al vanaf kinds af aan, maar sinds 2 jaar al niet meer gezien. Steeds gedacht dat we toch verkeerd reden, maar nu ik bovenstaand commentaar lees, denk ik nu toch af of de Fonteinsnol inderdaad verdwenen is. Was het in slechte staat of zo?

 3. Martijn schreef:

  Gisteren op de uitkijktoren gestaan. Hij is er dus nog steeds maar het staat inderdaad niet duidelijk aangegeven. Uiteindelijk bij toeval een laag bordje gevonden, rechts van de weg. Het uitzicht is de moeite waard,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.